3 OBLÍBENÉ RECEPTY BEZ MLÉKA, LEPKU A CUKRU

Dnes Vám přináším inspiraci na moje tři oblíbené recepty, které jsou vhodné v rámci eliminační diety, při potravinových intolerancích a alergiích. Všechny jsou totiž bez mléka, lepku a v rámci zdravých návyků také bez přidaného cukru. 

Pojďme na ně mrknout.

POTŘEBUJEME:

  • 5 zralých banánů
  • 1 domácí vejce
  • 1 hrnek mletých bezlepkových naklíčených ovesných vloček SEMIX
  • 1 hrnek nahrubo mletých lískových oříšků
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1 prášek do pečiva bez fosfátů
  • 90 ml kokosového oleje
  • 50 ml Čekankového sirupu
  • špetka soli
  • kvalitní vysoko% čokoláda

Čtyři banány rozmačkáme vidličkou (5. banán necháme na ozdobu) a vyšleháme s vejcem do pěny. Přidáme mleté bezlepkové ovesné vločky, mleté lískové oříšky (pokud máme alergii na ořechy, nahradíme hrnkem naklíčených bezlepkových ovesných vloček), koření, prášek do pečiva, Čekankový sirup a sůl. Nakonec vmícháme tekutý olej a nahrubo nasekanou kvalitní čokoládu například od POWERLOGY, kde můžete využít slevový kód CENTRUMNAVYKU10 na celý nákup.

Dáme do vymazané a kokosem vysypané formy na chlebíček, ozdobíme zbylým  rozkrojeným banánem a pečeme na 150 st. cca 35 min. Na talíři můžeme zdobit čerstvým ovocem nebo Power Nugátem

MŮJ TIP

Věděli jste, že nejvíce vyhazovanou potravinou v supermarketech jsou banány? Protože ty hnědé už nikdo nehce. Ale právě z nich bude tento chlebík ještě lepší. Banánový chlebík zajistí snídani pro celou rodinu, svačinu, když spěcháte, a také zdravou energii sbalenou na cesty, když vyrážíte třeba na hory. 

POTŘEBUJEME:

Avokádo zbavíme slupky a pecky a dáme do mixeru společně s oloupaným mangem a citronovou šťávou. Vše mixujeme do hladké hmoty. Do skleniček vrstvíme na dno Granolu, avokádový “pudink”, opět Granolu, kokosový jogurt (například TENTO) a navrch zdobíme Power Nugátem a libovolným ovocem, třeba borůvkami. 

MŮJ TIP

Připravte zdravou svačinku pro děti, rychlý dezert pro nečekanou návštěvu, nebo cílené pohoštění do kelímků na oslavu narozenin. 

POTŘEBUJEME:

  • 650 ml vody 
  • 4 lžíce mletého lněného semínka
  • 2 lžíce mletých chia semínek 
  • 2 lžíce jablečného octa
Smícháme vše do jedné velké mísy  a necháme 20 minut stát. 
 
  • 400 g pohankové mouky (přirozeně bezlepková)
  • 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 a 1/2 lžičky soli
  • kmín 
V druhé míse smícháme mouku a sypké suroviny. Vše nasypeme do první mísy a smícháme. 

Troubu předehřejeme na 180 stupňů, formu vymažeme a vysypeme pohankovou moukou a přendáme do ní těsto. Vrch těsta ještě posypeme hojně kmínem. Pečeme asi 75 minut a po upečení necháme chvíli vychladnout a poté chléb vyklopíme z formy.

MŮJ TIP

Vychladlý chléb nakrájíme na plátky, mezi každý plátek dáme kousek pečícího papíru a uložíme do mrazáku. Poté jen dle potřeby vytáhneme krajíček, nebo dva. Překvapí Vás svojí chutí a všestraností použití. 

Líbil se Vám článek a byl pro Vás užitečný? Pokud si myslíte, že by mohl pomoci i někomu dalšímu a zaslouží si sdílení, budeme rádi. 

Pokud potřebujete na své cestě průvodce, jsem tu pro Vás. Více informací o mně se dozvíte ZDE

Krásný den, 

Vaše Deni

Chceš odebírat zdravou poštu?

Každý měsíc s centrem návyků zasíláme tipy a rady pro zdravý život. Zanechte nám Váš e-mail a můžete se těšit na poštu. Pokud již poštu odebíráte, stačí zavřít toto okénko. Je to jednoduché, zdravé a ZADARMO.