RECEPT NA GULÁŠOVOU POLÉVKU
Tak toto bylo přátelé vaření roku:D, mega chuť na gulášovou v těhotenství mě naučila super zdravé verzi, která chutnala i taťkovi a to je co říct ☺. Pojďme na recept.
Ingredience:
- 2 vrchovaté lžíce sádla – dejte si záležet na kvalitě, sedmička nevyjde v BIO kvalitě zas tak draho a vydrží (v tucích se akumuluje u zvířat všechen moribundus ☺ )
- 1 velká lžíce BIO másla (dostupné určitě Albert, Lidl nebo farmářský obchod, třeba i máslíčko od Němců je fajné)
- 0,5 kg cibule (tento rok jsem měla první výpěstky sice malé a trvalo mi než jsem naloupala vůbec půl kila aaaale „som vypestovala“ chápeš 😀
- 1 lžička celý kmín (kupuju Sonnentor)
- 1 lžíce rajský protlak, beru v DM v tubě a v lednici může být 3
týdny - 2 lžíce sladké papriky (Sonnentor)
- ideálně hovězí vývar cca 0,75 l (zpravidla, když dělám vývar
v pomaláči, tak co mi zbyde, zamrazím do pytlíků z Ikei a na
různé pokrmy oje super to mít v pohotovosti v mrazáku) - 0,5 kg mleté hovězí – běžně beru nedaleko u nás BIO
v řeznictví, ale nechtělo se mi 15 min cestovat, takže pecka
věc že koupíte i Lidlu mleté BIO - 700 g brambor na kostičky, to si pamatuju, moje poslední
domácí úroda padla na tento recept ☺ někdy v říjnu - 4 stroužky česneku (komu dělá česnek zle, doporučuju
vyloupnout zelený střed) - 1 lžíce majoránky
- pepř a sůl (k pepři mám příběh, no spíš větu; s ním
nakládám hodně opatrně, protože ho mám už dlouho od
kamarádky z Ruska a čerstvě ho v mlýnku melu a to je síla) - může být, ale nemusí – 5 mrkví (miluju vařené mrkve)
Postup:
Vezmeme si velký hrnec a rozpustíme tam máslo společně se sádlem. Nakrájíme si cibuli najemno a brambory na kostičky, očistíme mrkev. Orestujeme do zlata cibulku, dejte si záležet, nespálit ale pěkně vypražit, dělá to chuť. Přidáme sladkou papriku a kmín a pražíme do rozvonění, které necháme ještě minutu znít. Poté dáme rajčatový protlak a zalijeme vývarem. Do základu přidáme mleté maso a vaříme cca 25 minut. Až bude maso hotové, ochutnejte ☺. Přidáme majoránku a brambory, česnek a popřípadě mrkev. Nevím jakou zkušenost máte s lisovačem na česnek vy, ale já u toho maturuju, takže používám na něho jemné struhadlo do roku a nedám na něho dopustit:D. Vaříte dalších cca 15 minut. Dochutíme solí a pepřem a hotovo.
Ať Vám chutná.
pro Centrum Návyků zpracovala Markéta Varmužová