GULÁŠOVÁ POLÉVKA ZDRAVĚ

RECEPT NA GULÁŠOVOU POLÉVKU

Tak toto bylo přátelé vaření roku:D, mega chuť na gulášovou v těhotenství mě naučila super zdravé verzi, která chutnala i taťkovi a to je co říct ☺. Pojďme na recept.

Ingredience:

  • 2 vrchovaté lžíce sádla – dejte si záležet na kvalitě, sedmička nevyjde v BIO kvalitě zas tak draho a vydrží (v tucích se akumuluje u zvířat všechen moribundus ☺ )
  • 1 velká lžíce BIO másla (dostupné určitě Albert, Lidl nebo farmářský obchod, třeba i máslíčko od Němců je fajné)
  • 0,5 kg cibule (tento rok jsem měla první výpěstky sice malé a trvalo mi než jsem naloupala vůbec půl kila aaaale „som vypestovala“ chápeš 😀
  • 1 lžička celý kmín (kupuju Sonnentor)
  • 1 lžíce rajský protlak, beru v DM v tubě a v lednici může být 3
    týdny
  • 2 lžíce sladké papriky (Sonnentor)
  • ideálně hovězí vývar cca 0,75 l (zpravidla, když dělám vývar
    v pomaláči, tak co mi zbyde, zamrazím do pytlíků z Ikei a na
    různé pokrmy oje super to mít v pohotovosti v mrazáku)
  • 0,5 kg mleté hovězí – běžně beru nedaleko u nás BIO
    v řeznictví, ale nechtělo se mi 15 min cestovat, takže pecka
    věc že koupíte i Lidlu mleté BIO
  • 700 g brambor na kostičky, to si pamatuju, moje poslední
    domácí úroda padla na tento recept ☺ někdy v říjnu
  • 4 stroužky česneku (komu dělá česnek zle, doporučuju
    vyloupnout zelený střed)
  • 1 lžíce majoránky
  • pepř a sůl (k pepři mám příběh, no spíš větu; s ním
    nakládám hodně opatrně, protože ho mám už dlouho od
    kamarádky z Ruska a čerstvě ho v mlýnku melu a to je síla)
  • může být, ale nemusí – 5 mrkví (miluju vařené mrkve)

Postup:

Vezmeme si velký hrnec a rozpustíme tam máslo společně se sádlem. Nakrájíme si cibuli najemno a brambory na kostičky, očistíme mrkev. Orestujeme do zlata cibulku, dejte si záležet, nespálit ale pěkně vypražit, dělá to chuť. Přidáme sladkou papriku a kmín a pražíme do rozvonění, které necháme ještě minutu znít. Poté dáme rajčatový protlak a zalijeme vývarem. Do základu přidáme mleté maso a vaříme cca 25 minut. Až bude maso hotové, ochutnejte ☺. Přidáme majoránku a brambory, česnek a popřípadě mrkev. Nevím jakou zkušenost máte s lisovačem na česnek vy, ale já u toho maturuju, takže používám na něho jemné struhadlo do roku a nedám na něho dopustit:D. Vaříte dalších cca 15 minut. Dochutíme solí a pepřem a hotovo.

 

Ať Vám chutná.


pro Centrum Návyků zpracovala Markéta Varmužová

Chceš odebírat zdravou poštu?

Každý měsíc s centrem návyků zasíláme tipy a rady pro zdravý život. Zanechte nám Váš e-mail a můžete se těšit na poštu. Pokud již poštu odebíráte, stačí zavřít toto okénko. Je to jednoduché, zdravé a ZADARMO.