RECEPT NA ŽAMPIONOVOU OMÁČKU
Ajajaj, tady jsem potřebovala totálně ukojit své těhotenské chutě. Obrovská chuť na hříbkovou omáčku, jako dělá mamka, když přijedeme z lesa a máme plno hub. Noooo, výzva těžká, ale za zkoušku nic a kdyžtak si pro jídlo zajedu někam ven. Toť můj úvod k žampiónové, myslím, že se povedla, tak můžeme jít na recept.
Co budeme potřebovat?
Na omáčku
- žampiony: necelou menší vaničku
- 1 střední cibuli
- ghí nebo BIO máslo, asi lžíce
- 250 ml coco mléka REAL THAI (osvědčilo se mi nejvíc), nebo kešu smetany (vyrobím tak, že 2 hrsti kešu namočím do vody na hoďku a pak mixnu s 3 deci vody, přidávám kešu dle potřebného množství)
- Sůl, pepř
- Na jíšku: BIO máslo a tapiokový škrob, jak na to? v rendlíčku si rozpustím jeden a půl lžíce másla a přidám cca 2 lžíce tapioka škrobu do té doby míchám než se dozlatova jíška opeče a pěkně zavoní
Na knedlíky do hrnečku (jsou 2 varianty: dáme na 3 min do mikrovlnky nebo uděláme na páře asi 10 min (množství na 1 hrnek/ 1 porci)
- 1 vejce
- špetka prášku do pečiva bez fosfátů
- 1 a půl lžíce mandlové mouky
- 2 lžičky rozpuštěného másla
- hrnek vymazat tukem – kokosák, máslo, ghí
Postup:
Do středního kastrůlku roztopíme ghí a najemno nakrájenou cibuli opražíme dozlatova. Poté přidáme nakrájené žampiony na půlkolečka a opékáme. Je potřeba vše rozvonět, žampiony musí pustit šťávu. Poté si v rendlíčku zvlášť připravíme jíšku, viz výše. Do základu žampionů a cibulky přidáme 250 ml kokosového mléka (Real Thai má konzistenci smetany, proto ho upřednostňuji), nebo použijte jinou rostlinnou smetanu. Počkejte do zahřátí až bublání a přidejte jíšku, povařte do konzistence omáčky.
Na knedlíky potřebujeme hrnek, ten vymažte tukem a přidejte ostatní ingredience. Vše rozkvedlejte a šupněte do mikrovlny nebo páry. Připomínám, že jeden hrnek = 1 osoba.
Ať Vám chutná.
pro Centrum Návyků zpracovala Markéta Varmužová