Jednoduchý, výživný recept a spoustu tipů do Vaší kuchyně
Jednoduchý a lehoučký dezert pro milovníky sladkého 😊
Protože perník, to je prostě láska 💗
Na těsto budeme potřebovat :
- 1 hrnek cukru
- 4 celá šťastná vejce
- 1 hrnek vloček
- 1 hrnek proteinu
- 1 hrnek mouky
- 1 hrnek oleje
- 1/2 litru kefíru
- perníkové koření
- skořice
- 1-3 lžíce kvalitního kakaa (podle toho, jak moc kakaový perník chcete)
1 bezfosfátový PDP
Postup přípravy:
Smícháme suché suroviny zvlášť a mokré zvlášť a poté vše umixujeme a nalijeme do formy.
Já dávám do klasické dortové pečící formy (cca 23 cm průměr) vymazané a vysypané nebo vyložené pečícím papírem.
Pečeme na 170 °C cca hodinku nebo až je špejle suchá 🙂
Do těsta můžeme přidat určitě oříšky, kousky kvalitní čokolády nebo nahrubo nastrouhané jablíčko – ale stačí bohatě jedno, těsto je hodně vláčné i tak.
Po upečení nechte vychladnout a pusťte se do něj!


TIPY NA ZÁVĚR – JAK JE TO S TÍM CUKREM? A JAK NAHRADIT JEDNOTLIVÉ SUROVINY
Jako cukr do těsta často používám erythriol v kombinaci s třtinovým cukrem. Erythriol je alkoholový cukr, který má velmi nízký glykemický index a nízký obsah kalorií. Má minimum obvyklých efektů jiných sacharidů – neovlivňuje téměř metabolismus a nenarušuje trávení. Rozkládá se až ve střevě působením střevních bakterií a funguje tak jako i prebiotikum.
Vločky zvolte dle vašich stravovacích možností, já volím pro odlehčení většinou bezlepkové ovesné vločky. Protein můžete zaměnit za mouku, pokud nemáte nebo nepoužíváte.
A mouku vyberte zase dle vaší stravovací filozofie, tento byl s celozrnnou špaldovou, dělám ale často i s pohankovou.
Kefír můžete u intolerancí nahradit např. bezlaktózovým jogurtem a rostlinným mlékem.
Hrníčky na odměřování volím spíše menší a i tak je forma po upečení plná po okraj a perník krásně vysoký.
Ať Vám chutná!

MUDr. Kateřina Fialová