TRADIČNÍ POCTIVÝ VÝVAR – zasytí i uzdraví

“Poctivý vývar je nejen chutný pokrm, ale i lék na mnohé neduhy.”, říkávaly už naše babičky. 

Je skvělým pokrmem na nedělní stůl a také oblíbeným pomocníkem, jak přirozeně podpořit zdraví a imunitu. Jak si připravit poctivý vývar podle tradiční receptury, a s čím vším nám dokáže pomoci, se dozvíte v tomto článku.

Vývary můžeme dělit dle účelu použití na čistě masové, nebo masokostní. Dále můžeme rozlišovat vývary dle druhu vyvařeného masa a obsahu (cílené redukci) tuku. Také zeleninový vývar může být nabitý nutrienty, pokud dodržíme určitá pravidla. 

My se dnes podíváme na vývary všeobecně a naučíme se připravovat vývar podle mojí babičky. Tato polévka je velmi chutná, výživná a vhodná pro všechny, kteří netrpí výrazným výživovým omezením. 

V dnešním receptu použiju králičí maso a kosti. Tento vývar připravuji velmi často, a to nejen proto, že je chutný, ale také proto, že máme domácí králíky.  Nejoblíbenější a také nejtradičnější je vývar slepičí nebo kohoutí, dále hovězí, vepřový, nebo také rybí. Tak pojďme rovnou do kuchyně. 

Králičí vývar -

BUDEME POTŘEBOVAT

  • čistou vodu 
  • koření: celý černý pepř, nové koření, bobkový list, sůl 
  • kosti, vnitřnosti, hlava a odřezky z králíka (nebo jiného zvířete)
  • domácí cibuli a česnek
  • mrkev, petržel a celer
  • jablečný ocet 
  • zázvor a šafrán (možnost)
  • petrželka nebo kopřivy

POSTUP

Části králíka omyjeme a vložíme do velkého hrnce se studenou vodou. Přidáme pár kuliček pepře, nového koření, dva bobkové listy a asi lžičku soli. Dále celou cibuli, může být i neloupaná, pokud je z dobrého zdroje, a pár stroužků česneku.  Pro lepší uvolnění minerálů z kostí do vývaru přidáme také lžíci jablečného octa.  Kdo chce silnější polévku přidá kousek loupaného čerstvého zázvoru. Lze použít i sušený zázvor nebo šafrán, ale ten přidejte do polévky až nakonec.

Vývar se takzvaně táhne, a to několik hodin, nikoliv vaří, to znamená, že by neměl bublat. Doporučuji táhnout vývar několik hodin (i 12 hodin), minimálně však 3 hodiny, aby se do vody vylouhovalo co nejvíce prospěšných látek. 

Pokud táhnete vývar v klasickém hrnci, záměrně doporučuji nepřidávat kořenovou zeleninu hned, ale až cca 1,5 hod před vypnutím, aby nebyla rozvařená. Já osobně mám raději méně rozvařenou zeleninu, proto ji přidávám již pokrájenou až nakonec do scezeného vývaru i s obraným masem a následně táhnu ještě cca 30 min, aby změkla. Mezitím si polévku dochucuji a připravuji zelenou nať na závěr.

Kdo dává zeleninu vcelku, může přidat k ještě nescezenému vývaru a poté vše přecedí a nakrájí do polévky zpět. 

TIP - POMALÝ HRNEC

Pomalý hrnec, nebo také slow cooker, je skvělý pomocník každé hospodyňky, která svůj čas potřebuje využít jinak, než stáním u plotny a dohlížením na celý proces vaření, a přesto si chce dopřát kvalitní a chutné jídlo. Pro maminky a milovníky vývaru se jeho užitečnost ještě násobí.

Princip fungování je jednoduchý, vložíte do hrnce všechny suroviny včetně celé zeleniny, přidáte vodu a vyberete program, nejčastěji máte na výběr ze tří programů – pomalý, rychlý nebo automatický. Poté jen zakryjete hrnec pokličkou a necháte pracovat. Ideální je zapnout hrnec večer, než jdete spát a další den v poledne polévku pouze přecedíte, oberete do ní maso, pokrájíte zeleninu a rovnou obědváte teplý a silný, cca 15 hodin tažený, vývar. 

Jako maminka dvou malých prcků tuto variantu preferuji. A vzhledem k tomu, že je u nás vývar několikrát do týdne, ušetří mi pomalý hrnec desítky hodin 🙂

ZDRAVOTNÍ

Dobrý poctivý vývar nejen zahřeje, ale je také “lékem” na všechny neduhy. Naše babičky a prababičky ho vařily při rýmě a nachlazení, ale také maminkám v šestinědělí.

Slepičí vývar ženám po porodu dodá potřebné minerály, zahřeje, pomáhá s hojením a rekonvalescencí a také pomáhá doplnit zvýšenou potřebu tekutin v období kojení.

Masokostní vývary mají obrovský nutriční potenciál pro svůj obsah vitaminů, minerálů, aminokyselin a potřebných tekutin. Podporují trávení, imunitu a jsou výživou pro klouby a šlachy.

Dlouze tažený vývar obsahuje kolagen, který je složen z vybraných aminokyselin. Tyto aminokyseliny se podílejí na snižování krevního tlaku, regeneraci chrupavek, zmírnění celulitidy a zvýšení pružnosti pleti a v neposlední řadě také zacelování střevní stěny při syndromu propustného střeva (leaky gut).

Pokud si dáte vývar před spaním, může vám pomoci s usínáním a kvalitnějším spánkem. 

VÝVAR DO ZÁSOBY

Vývar je možné uchovávat několik dní v lednici, ale můžete ho i zamrazit.

CO JE DOBRÉ VĚDĚT

Pro lidi s histaminovou intolerancí existují určitá pravidla, jak bezpečně připravit a konzumovat vývar. Vývar by měl být pouze z masa, nikoliv z kostí, dále by se měl táhnout kratší dobu, a to cca 2 hodiny a bez použití octa. Ihned po uvaření je ideální ho spotřebovat, nebo nechat vychladnout a zamrazit. 

Vegetariánům doporučuji vývary zeleninové, do kterých můžete přidat koření s antibakteriálními vlastnostmi jako je hřebíček, badyán, skořice, kurkuma, zázvor, chilli, a dále mořské řasy pro doplnění důležitých minerálů. 

Doufám, že se vám článek líbil a byl pro vás užitečný, Pokud cítíte, že by mohl pomoci někomu dalšímu, budeme rádi za jeho sdílení. 

Hledáte průvodce na svojí cestě za zdravím nebo potřebujete poradit osobně? Jsem tu pro vás. Více informací o mně se dozvíte ZDE

Denisa Prosser, DiS. 

Nutriční terapeutka a preventiska Centra Návyků

Chceš odebírat zdravou poštu?

Každý měsíc s centrem návyků zasíláme tipy a rady pro zdravý život. Zanechte nám Váš e-mail a můžete se těšit na poštu. Pokud již poštu odebíráte, stačí zavřít toto okénko. Je to jednoduché, zdravé a ZADARMO.