MAKOVO - JABLEČNÝ KOLÁČ
Tento recept jsem mimořádně nepřipravovala já, ale můj kamarád. Velká čest jemu, protože popasovat se úplně s novými surovinami a ještě s nimi vymyslet recept, tak to se cení.
Kvůli určitým zdravotním problémům jsme se rozhodli vyzkoušet pro ulevení výživový program WHOLE30, s ním je spojeno vyřazení mlečných výrobků, cukrů, mouky a všeho zprocesovaného. Ikdyž v pravém slova smyslu u WHOLE30 je zakázáno konzumovat vše, co i trochu připomíná dezert. Hlavně z důvodu zbavení se závislosti na cukru, tak tady postupem dní jsme usoudili, že tomu i nadále budeme říkát “WHOLE30” (náš pracovní název:D), ale s tím že máme zkrátka jen eliminované výše zmíněné skupiny potravin. Proč ne, cílem bylo se cítit hlavně dobře i přes velkou eliminaci (každý má jinou výchozí pozici). Pojďme tedy na recept, který vznikl jako jeden velký freestyle.
Ingredience:
– 3 vejce
– 4 velká jablka
– 3/4 plechovky kokosového mléka (tady mám vyzkoušeno AroyD nebo od wild and coco)
– 2 vrchovaté lžíce mandlové mouky
– 100 g mletého máku
– kypřící prášek bez fosfátů (používám tento)
– drcené mandle na ozdobu
Postup:
Věřím, že tento recept zvládnou všichni, první si připravte jablka, které nastrouháte nahrubo. Do větší mísy pak smícháte suché suroviny a následně přidáte zbývající. Těsto nalijeme do koláčové formy, kterou předtím vymažeme ghíčkem/bio máslem nebo jako naše babičky sádlem (já osobně mám nejradši pro specifickou chuť v kombinaci s chutí těchto tradičních surovin). Pečeme asi 30-40 minut dle trouby na 180.
KDYBY VÁS ZAJÍMALO NĚCO VÍC O SAMOTNÉM WHOLE30 DEJTE VĚDĚT, RÁDA SEPÍŠU ČLÁNEK NEBO PŘÍSPĚVĚK.
Naplněnou chvilku s koláčem u kávy nebo čaje přeje Market
pro Centrum Návyků zpracovala Markéta Podškubková