
Vracím se do vzpomínky, kdy mi pohankovou krupičku poprvé udělala moje kolegyňka Kristí na bytě v Praze mezi studiem. Zamilovala jsem si ji a následně ji vychytávala do té nejkrémovější krémovosti.
Je vhodná i do eliminačních diet, pro lidi s alergiemi na bílkovinu kravského mléka, laktózovou intolerancí či ty, kteří ve svém jídelníčku z nějakého důvodu vyřazujete lepek.
Pohanka je dobrý zdroj komplexních sacharidů, ale také vitaminů skupiny B, manganu, nebo hořčíku. Nezapomínejme také na rutin, bioflvonoidní glykosid, který se stará o zdraví a pružnost vašich cév. Zejména u lidí s kardiovaskulárním onemocněním je pohanka velmi prospěšnou a užitečnou potravinou.
Kokosové mléko dodá kaši naprosto fantastickou krémovost, chuť a výživnost. Kaše z kokosového mléka Vás zasytí na déle, než kaše z vody/ klasického kravského mléka.
Vyhněte se zředěným kokosovým mlékům s cukry, regulátory kyselosti a stabilizátory a vyzkoušejte tato tučná kokosová mléka v dobré kvalitě, např. z wild and coco nebo brainmarketu.
Jedna moje porce vypadá cca takto:
Základ (pro Vás jsem to i zvážila):
- 35 g pohankové krupičky
- cca 10x tolik kokosového mléka: cca 300 – 350 ml
Dochucení (libovolné), já používám:
- bourbon vanilka prášek
- cejlonská skořice
- můžete použít med (já vynechávám)
Zdobení, přísady na kaši (libovolné), já nešetřím a střídám:
- mražené ovoce/ lyofilizované ovoce/ čerstvé ovoce
- bean to bar čokoládu, kakao
- ořechy, semínka, ořechová másla, kokosový karamel
- tuk z kokosového mléka/ smetany, co zbyde v plechovce
Postup:
- Pohankovou krupičku si namočte přes noc, nebo rychlejší varianta na půl hodiny do kokosového mléka, nabobtná (pro rychlíky a nestíhače: ano uvaří se a bude chutnat i bez namočení).
- Na plotně ji na středním plameni zahřívejte a občas promíchejte, můžete nechat pár minutek pod pokličkou.
- Jakmile bude kaše hotová, můžete do ní po stáhnutí z plotny ještě vmíchat skořici a vanilku, případně nějaký med/ sirup na doslazení.
Grande finále: Nastrouhejte na kaši kvalitní čokoládu přidejte ovoce a všechno, co máte rádi. Já na kaši miluju banán, mražené a přes noc rozpuštěné višně v bio kvalitě (viz obrázek) z wild and coco, bean to bar čokoládu ajala, lyofilizované ovoce a ořechové či čokoládové krémy. Z wild and coco Vám doporučuji také kokosový karamel, který když necháte rozpustit na kaši, vytvoří naprosto výjimečnou chuť.


Pro nákup s výhodami na e-shopu wild and coco zadejte:
při hodnotě nad 750 kč kód CENTRUMNAVYKU
nad 1500 kč CENTRUMNAVYKUCOCO
NEZAPOMEŇTE se s nákupem registrovat a využijte 10% cashback na další nákupy.
Př. při nákupu výživných produktů za 500 kč dostanete zpět 50 kč na další nákup.
Uvařte si lahodný čajík, kávu či pampeliškovo-čekankovou kávu a vědomě s vděčností vychutnávejte každé sousto.

TIP: léto je tu a sezóna nám nabízí rozmanité klenoty
Mrkněte na aplikaci www.na-ovoce.cz a kodex sběrače a mrkněte, jestli některý z plodících keřů či stromů neleží třeba za Vašim kopcem.
S láskou
Jana Zahradníková, DiS.
Laskavá průvodkyně, nutriční terapeutka a koučka.
