INZULINOVÁ REZISTENCE

V tomto článku vám přinášíme informace k velmi často diskutovanému tématu inzulinové rezistence. Za inzulinovou rezistenci je označován stav, kdy vaše tělo nemůže dobře využít svůj vlastní inzulin. Buňky těla nereagují na signál, že je k dispozici hormon inzulin, který je  schopný zpracovat glukózu v krevním oběhu. Co to vlastně znamená a jak získáme hormony zpět na svoji stranu?

CO TO INZULINOVÁ REZISTENCE VLASTNĚ JE?

…inzulinová rezistence je NECITLIVOST na hormon inzulin a bohužel to není tak úplně málo často se vyskytující záležitost v naší populaci. Je to záležitost, která se může roky tiše plížit jako had.. a pak jednoho dne hezky zezadu zaútočí v podobě některých onemocnění, z kterých už se potom cesta ke zdraví hledá o něco tíživěji.

Inzulinová rezistence (IR) nevzniká přes noc. Nebolí. Nedá se operovat. Tiše kráčí a našeptává. Kdo neposlouchá tiché signály vlastního těla, neslyší. Znamená to mít cukrovku? Rozhodně NE! Ale rozhodně je IR její pevná ZÁKLADOVÁ DESKA. A taky základová deska DALŠÍCH ONEMOCNĚNÍ, říkáme jim CIVILIZAČNÍ, jako například PCOS, rakovina, demence, onemocnění kardiovaskulárního systému…

A CO VŠECHNO INZULIN V NAŠEM TĚLE OVLIVŇUJE?

INZULIN je hormon, který se v těle stará o úklid glukózy (krevního cukru) do buněk a tím drží její hladinu v krvi na uzdě, tedy v normě. Rozhoduje mimo jiné také o budování svalů nebo spalování tuků, ovlivňuje každou buňku našeho těla. Tenhle hormon hodně nerad dělá přesčasy. To jako fakt! A jeho vysoké hladiny mít nechce nikdo, protože když toho má na práci hodně, šoupne energii navíc hezky do špíčků kolem pupíku a zamče! Funguje jako takový jednosměrný turniket. Energii uzamče do buňky a pokud je jeho hladina vysoká, ani ji ven nepustí.

Když mu tedy nasolíte (vlastně nacukrujete) ještě víc práce, tak to jako pardon už 🙂 Buňky postupně jedna po druhé uzamčou svoje vrátka a do buněčných membrán se zanoří taková čidýlka, která jim na inzulin umožňují reagovat. A dobrý den, na světě je právě ona zmiňovaná REZISTENCE.

Z inzulinu se stane prací zdrcený bezdomovec toulající se krevním řečištěm a spolu s ním i glukóza, kterou není kam odklidit. A když jsou v krvi ve vysokých hladinách, tak začnou škodit.. Chemickou zbraní IR je tzv. GLYKACE, což je kulomet mířený na bílkoviny všech úrovní těla. Bílkoviny imunitního systému, nervové soustavy, kolagen a elastin v pleti a mnoho a mnoho dalších..

Inzulinová rezistence může našeptávat například takto:

  • číslo na váze zamrzlo, i když se už i na hlavu stavíte
  • šikanují vás výkyvy energie a nálad
  • máte opakovaně chutě a myšlenky na sladký
  • cyklus je od slova peklo
  • vlasy jsou víc v kartáči než na hlavě
  • z pleťi je tankodrom a vrásky vyskakují snad přes noc
  • vydržet delší dobu bez jídla je mor..

Takže ono to není o tom “jím nesmysly, budu mít vyšší váhu” ale především o tom, že “jím nesmysly a škodím svému zdraví“. Jen to bohužel nemusí být nějaké roky markantně vidět.. a nemoc se ozve, až toho má tělo opravdu dost a jeho kapacity jsou dlouhodobě zneužívány.

INZULINOVÁ SENZITIVITA neboli citlivost na inzulin je naopak lektvar mládí a šťáva pro vitální a zdravé tělo.. Přesný protipól inzulinové rezistence. A otázka zní: “Jak se dostat z IR a získat hormony na svoji stranu?” No jak? Jedině kauzálně, tedy přímým útokem na příčinu, tj. Ve velké většině případů na životní styl, který nás k IR dovedl..

Což znamená PŘEMĚNIT TOTO

NA TOTO

  • fyzická neaktivita nebo naopak přetrénovanost (u žen často ta druhá varianta!!!)
  • příliš mnoho kalorií nebo taky příliš málo kalorií (u žen často ta druhá varianta!!!)
  • strava s vysokým podílem sacharidů s vysokým glykemickým indexem (GI), prázdné kalorie, ultrazpracované potraviny
  • nedostatek omega-3
  • nedostatek vitaminu D a pobytu na přirozeném světle
  • nedostatek spánku
  • stres a příliš mnoho hodin v práci a málo v posteli
  • zánět v těle (tady je to často otázka typu vejce nebo slepice.. )
  • kouření, alkohol, nadměrně kofein
  • silové cvičení a budování svalové hmoty – čím více svalů, tím více buněk schopných vstřebat glukózu
  • přirozené, jednoduché potraviny s nízkým GI
  • omega-3, zelený čaj, skořice, jablečný ocet, česnek atd.
  • méně fruktózy (a pozor na rádoby fit sladidla, mají kolikrát vyšší GI a obsah fruktózy než samotný cukr => rovnováha a selský rozum)
  • bílkovin na talíř hlavních jídel
  • pravidelnost v jídle, co se času týče
  • management stresu (inzulin a kortizol si jdou na ruku)
  • spánková životospráva

NEEXISTIJE svatý grál v “lifestylu”, který všechny dovede ke zdraví. Každému sedne trochu jiná kombinace. Někdo potřebuje víc zapracovat na managementu stresu, někdo na stravě, někdo na pohybu nebo spánku, někdo na všem.. Hledejte, pozorujte.. a začněte postupně.. krok po kroku a hlavně.. buďte na sebe LASKAví. Pocity vás povedou. A kdybyste si nevěděli rady, není nic jednoduššího než si na cestu vzít průvodce, který vám pomůže najít přesně tu vaši cestičku ke zdraví.

Pokud potřebujete se svou cestou pomoci a nevíte kde začít u nás v Centru Návyků máte dveře otevřené.

S láskou Katka

Mudr. KATEŘINA FIALOVÁ
lékařka, specialistka na výživové poradenství

LOUČÍME SE 👋💛

Naši milí příznivci, cesta  CENTRA NÁVYKŮ končí a i přesto, že konce nebývají vždy příjemné, víme, že za rozhodnutím stojí čistý záměr, moudrá myšlenka a upřímné slzy dojetí.

Celý příběh CN a informace o ukončení naleznete v oficiálním rozloučení.