GULÁŠOVÁ POLÉVKA ZDRAVĚ

GULÁŠOVKA ZDRAVĚ

Tak toto bylo přátelé vaření roku:D, mega chuť na gulášovou v těhotenství mě naučila super zdravé verzi, která chutná i taťkovi a to je co říct J. Pojďme na recept, ke kterému se vracím pravidelně, jako ke stálici.

 

Budeme potřebovat:

na cca 4 porce

– 2 vrchovaté lžíce sádla – dejte si záležet na kvalitě, sedmička nevyjde v BIO kvalitě zas tak draho a vydrží (v tucích se akumuluje u zvířat všechen moribundus J )

– 1 velká lžíce BIO másla (dostupné určitě Albert, Lidl nebo farmářský obchod, třeba i máslíčko od Němců je fajné)

– 0,5 kg cibule (tento rok jsme měly už druhé výpěstky, které jsme sklidily až minulý týden protože jsem si myslela, že ze semínka, kdy jsme se při nákupu sekli nám přece nemůže nic vyrůst, aaaale „som vypestovala“ chápeš :D)

 –   1 lžička celý kmín (kupuju Sonnentor

  – 1 lžíce rajský protlak, beru v DM v tubě a v lednici může být 3 týdn

– 2 lžíce sladké papriky (Sonnentor)

– ideálně hovězí vývar cca 0,75 l (zpravidla, když dělám vývar v pomaláči, tak co mi zbyde, zamrazím do pytlíků z Ikei a na různé pokrmy to je super mít v pohotovosti v mrazáku

– 0,5 kg mleté hovězí – běžně beru nedaleko u nás BIO v řeznictví, ale nechtělo se mi 15 min cestovat, takže pecka věc že koupíte i v Lidlu mleté BIO

– 700 g brambor na kostičky

– 4 stroužky česneku (komu dělá česnek zle, doporučuju vyloupnout zelený střed, který někomlu nemusí dělat dobře)

 – 1 lžíce majoránky

– pepř a sůl (k pepři mám příběh, no spíš větu; s ním nakládám hodně opatrně, protože ho mám už dlouho od kamarádky z Ruska a čerstvě ho melu v mlýnku a to je síla)

– 5 mrkví (kdo má rád, polévka trochu nasládne – pozor)

Postup:

Vezmeme si velký hrnec a rozpustíme tam máslo společně se sádlem. Nakrájíme si cibuli najemno a brambory na kostičky, očistíme mrkev. Orestujeme do zlata cibulku, dejte si záležet, nespálit ale pěkně vypražit, dělá to chuť. Přidáme sladkou papriku a kmín a pražíme do rozvonění, které necháme ještě minutu znít. Poté dáme rajčatový protlak a zalijeme vývarem. Do základu přidáme mleté maso a vaříme cca 25 minut. Až bude maso hotové, ochutnejte J. Přidáme majoránku a brambory, česnek a popřípadě mrkev. Nevím jakou zkušenost máte s lisovačem na česnek vy, ale já u toho maturuju, takže používám na něho jemné struhadlo do rukou a nedám na něho dopustit:D. Vaříte dalších cca 15 minut. Dochutíme solí, pepřem a je HOTOVO.

Fajn chvilky podzimních sychravých dní u horké polévky, která zahřeje přeje Markéta

Chceš odebírat zdravou poštu?

Každý měsíc s centrem návyků zasíláme tipy a rady pro zdravý život. Zanechte nám Váš e-mail a můžete se těšit na poštu. Pokud již poštu odebíráte, stačí zavřít toto okénko. Je to jednoduché, zdravé a ZADARMO.