Jednoduchý, výživný recept a spoustu tipů do Vaší kuchyně
Filet z candáta nasolíme, přidáme tymián, rozmarýn a ogrilujeme na ghíčku.
Mezitím si připravíme pohanku a dýňové pyré.
Pyré
Máslovou/ jinou dýňi oloupeme, nakrájíme na kostky a upečeme do měka, poté s ghíčkem mixujeme a přidáme trošku mačkaného čerstvého bio česneku, nebo černého česneku a pepře.
Příprava pohanky
Pohanku si připravíme dopředu tak, že ji namočíme (24 h) a poté pouze prohřejeme (nevaříme) a podáváme k masu, rybě či zeleninně. (O efektivní přípravě pohanky se více dočtete v článku pohanka v kuchyni)
Pohanku jsem smíchala s nakrájeným medvědím česnekem (máte taky z jara nasbíráno a zamrazeno?). Na pyré jsem nadrtila bylinky a konopná semínka.
I malé detaily mají v dlouhodobém horizontu velkou sílu, proto se v Centru Návyků snažímeučit klienty používat kvalitní koření, bylinky, semínka, zelené natě či klíčky.
“Vyživuj své tělo moudře, je to jediné místo, ve kterém v tomto životě pravděpodobně budeš žít.”
TIP 1: Konopná semínka moc rádi kupujeme na goodie.
Kód pro slevu na celý sortiment je PROZDRAVI5.
TIP 2: Druhá varianta receptu je se sladkovodní řasou wakame a pohanku jsem s dýňovým krémovějším (víc ghíčka/másla) pyré smíchala dohromady.
Řasy jsou úžasným zdrojem aminokyselin, vlákniny, chlorofilu a jódu. Já řasy pouze na 10 minut namočila do vlažné vody a okyselila citronem a přidala sezam a konopná semínka ale pokud je ochutíte rýžovým octem, chilli a sezamem, získáte mnohem větší mňamku.
OBOHACENÍ NA ZÁVĚR
Dobrou rybu koupíte na rohlik.cz, boxxxi.cz, cerstveryby.cz, makro.cz.
Nezapomínejte v kuchyni používat vhodné tuky, jako je například ghíčko (je skvělé na tepelnou přípravu, jelikož má vysoký bod zakouření a je to přirozený zdroj nasycených a dobře stravitelných tuků), olivový či avokádový olej (perfektní zdroje mononenasycených mastných kyselin, které jsou přínosné pro zdraví naší kardiovaskulární soustavy), dále pak bylinky, zelené natě a koření, jsou zdrojem mnoha živin a je škoda se o ně ochuzovat. Jako přírodní antibiotikum můžeme považovat česnek (pěstujte, sušte, sežeňte od poctivých pěstitelek) či černý česnek (osobně zbožňuji tento z puravie) a věřím, že po tomto receptu již nevynecháte ve své kuchyni pravidelné používání kvalitního oregana.
Oregano je zajímavá rostlinka, protože obsahuje dvě silice: thymol a karvakrol. Thymol má silné antiseptické vlastnosti a ničí houby a bakterie. Karvakrol napomáhá v likvidaci některých nebezpečných bakterií. Tyto silice se také využívají při průmyslové výrobě léků či aditiv přidaných do potravin.
Zelené natě jsou bohaté na vitamin C, železo a vápník. Skvělé antimikrobiální vlastnosti má pak česnek či oregano. Z koření je v tomto receptu vhodným kandidátem na zmínku například pepř černý, který je skvělým pomocníkem v procesech trávení, jelikož podporuje vylučování kyseliny chlorovodíkové a má pozitivní vliv na naše střeva. Má antimikrobiální a antiseptické účinky a obsahuje minerální látky jako je vápník, železo či mangan i řadu vitaminů, jako například K, C, a B6.
Tak ať Vám jsou informace k užitku a ať Vám chutná.
“Zdravé jídlo je určitou formou sebelásky a sebeúcty.”
Jana Zahradníková, nutriční terapeutka a průvodkyně zdravých návyků.