
RECEPT NA ZDRAVÉ HOUSKY NA BURGERY NEBO SENDVIČE
Připravte si s námi zdravé housky na burgery nebo sendviče.
Ingredience na housky:
- 300 g celozrnné špaldové mouky
- 60 g uvařené pohanky lámanky
- 190 g kvásku ( 170 ml tekutiny + 20 g čerstvého droždí + 1/2 čajové lžičky třtinového cukru)
- 20 g rozpuštěného másla/ghí pokojové teploty
- 1 čajová lžička mořské soli
- 1 vejce ( nebo 1 čajová lžička mletého lněného semínka rozmíchaného se 4 čajovými lžičkami vody, které necháme cca 4 minuty absorbovat vodu)
- mouku a špaldovou krupici na podsypávání
Kvalitní mořskou sůl můžeme doporučit například z Puravia – mořská sůl z Mallorcy SAL SAL, nebo speciální 100% přírodní nerafinovanou sůl FLOR DE SAL.
Postup:
Ze všech surovin vypracujeme těsto , necháme 1,5 hodiny kynout na místě pokojové teploty.
Vytvarujeme bulky – na pracovní ploše pomoučené moukou a krupicí vyválíme plát silný 1 cm, hrnkem vykrajujeme kolečka o průměru 8 – 9 cm.
Opět necháme pod utěrkou kynout 15 minut.
Rozpálíme silnostěnnou pánev, plamen dáme da nejnižší stupeň, opékáme z každé strany 5 minut.
Bulku plníme dle chuti!

Tip:
Pokud máte například chuť na snídaňový sendvič, můžete bulku naplit šunkou a vejcem a jako přílohu zvolit lehký zeleninový salátek.
Vejce v páře
- vejce vyklepneme do zapékací misky vytřenou olejem. Vložíme na napařovací nástavec do hrnce s vodou na 6 minut.
Ať Vám chutná.
Hana Horáková